Vervolg pluizen

Hallo allemaal,

Voor de zomervakantie hebben we bij de gemeente een klacht ingediend over de overlast van pluisjes en plak door de bomen aan de noordzijde van de Gangboord. Hiervoor zijn we toen ook bij jullie langs geweest met een handtekeningenlijst en heeft een groot aantal van jullie foto’s en beschrijving van de klachten gestuurd. Het leek ons goed jullie te informeren over de voortgang. Ook horen we graag wat jullie vinden van de ideeën van de gemeente.

Het goede nieuws is dat Ernst Beitler (de wijkbeheerder) zelf is wezen kijken, de overlast herkent en met ons eens is dat er iets zou moeten gebeuren. De oplossing waar ze nu aan denken is om de helft van de bomen weg te halen. Dit zou ons drie dingen opleveren:
Pluisjes verdwijnen – als de vijf vrouwtjespopulieren, die voor de pluisjes zorgen, worden gekapt zouden de pluisjes verdwijnen.
Minder luizen en plak – minder bomen zou ook moeten zorgen voor minder luizen en dus plak. Jammer genoeg hebben ze geen oplossing om luizen/plak helemaal te laten verdwijnen. Hiermee zijn in andere delen van de stad wel proeven gedaan (bijv met lieveheersbeestjes), maar dat leverde te weinig effect, was duur en zou elk seizoen weer moeten.
Gezondere bomen – de bomen verdringen elkaar nu een beetje. Doordat ze dicht op elkaar staan, kunnen ze alleen maar naar boven groeien. Door om-en-om bomen ertussenuit te halen, zullen de bomen die blijven gezonder worden en hebben ze ook de ruimte om weer opzij te groeien. De eventuele “gaten” die ontstaan groeien dan dus ook weer dicht.
De reden om de helft van de bomen te willen kappen is dat het kappen van die 5 bomen, in hun ogen een raar en onevenredig beeld zou geven, omdat dan aantal bomen eruit tussenuit zijn. Door ongeveer om-en-om bomen weg te halen ontstaat een uniformer beeld. Bijkomend voordeel is dat alle bomen meer ruimte krijgen en daardoor gezonder worden. Dit is voor de gemeente vanuit beheeroogpunt ook belangrijk, heeft hij aangegeven.

Het uitgangspunt van de gemeente is geen gezonde bomen te willen kappen. In ons geval willen ze dit wel voorstellen vanwege de overlast en de verdringing van de bomen (voor hen ook makkelijker beheer). Ze willen hiervoor binnenkort een voorstel voor schrijven naar het college. Maar ze zijn ook erg benieuwd naar hoe wij als bewoners tegen dit voorstel aankijken.

Wij zijn dus benieuwd wat jullie hiervan vinden. Reageer via de verzonden mail of via contactformulier.

Alvast bedankt,

Rogier (22), Janine (70), Frank (62) en Sander (126)